Dobd fel az esős napokat színes ételekkel

Egész nap esett az eső és sajnos még most is szürkeséget látunk, ha kinézünk az ablakon. Úgy gondoltuk tehát, itt az ideje, hogy cikkünkkel egy kis színt csempésszünk a mai napba.

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása milyen nagy szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Azzal azonban kevesebbszer találkozunk, hogy melyik színű zöldség és gyümölcs milyen hatóanyagokkal járul hozzá egészségünkhöz.

Ha mindenképp ki szeretnénk választani a főbb kategóriákat, három színt fontos megemlíteni: zöld, sárga/narancssárga és a piros. Az ilyen színű zöldségeket és gyümölcsöket soha ne hagyjuk ki étrendünkből.

 

Zöld

A legtöbb zöldség – ahogy az a nevében is benne van – zöld színű. Ezt a színt a klorofill adja, mely fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Jó antioxidáns, ami minden fogyókúrázónak és diétázónak elengedhetetlen társa a mindennapokban.

Legtöbbet ajánlott zöld színű zöldségek és gyümölcsök:

  • spenót, petrezselyem, brokkoli, uborka, kelbimbó, kelkáposzta, articsóka, spárga
  • zöldalma, kivi, zöld körte, szőlő

A spenótból készíthetünk spenótos tésztát, amihez tökéletes választás például a Fitthin Diétás durum Spagettink.

 

Sárga/narancssárga

Ezek a zöldségek és gyümölcsök immunrendszerünk erősítésével segítik elő egészségünk megtartását, magas C-vitamin és antioxidáns tartalmúak.

Legtöbbet ajánlott sárga/narancssárga színű zöldségek és gyümölcsök:

  • sárgarépa, tök, sütőtök, sárga cékla
  • sárgadinnye, körte, grapefruit, citrom, ananász

Sárgarépából és tökből ízletes szószt készíthetünk például a Fitthin Diétás durum Csőtésztánkra.

 

Piros

A piros zöldségek és gyümölcsök fogyasztása szintén hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, ezen kívül pedig szellemi tevékenységünket is serkentik és memóriánkat is karban tartják.

Legtöbbet ajánlott piros színű zöldségek és gyümölcsök:

  • cékla, vöröshagyma, paradicsom – utóbbi a paleo étrendben nem, de a reális paleo étrendben már elfogadott
  • piros alma, málna, eper, piros grapefruit, görögdinnye, ribizli

A piros színű gyümölcsökből ízletes turmixot készíthetünk tízóraira vagy uzsonnára.

 

Kattints ide a teljes cikkért!

Ajánló
Kommentek
  1. Én