Elég gyakran olvashatunk vagy hallhatunk arról, hogy sokaknak nem megfelelő módon reagál szervezetük egy-egy étel fogyasztása után. Ezek az általában negatív reakciók azonban nem feltétlenül ételallergiára utalnak, sokkal lehetségesebb, hogy ételintoleranciáról beszélünk.
Sokan összekeverik a kettőt, ám az ételallergia sokkal veszélyesebb, mint az ételintolerancia. Szervezetünk reakcióit figyelve ki tudjuk találni, hogy miről van szó, mindenesetre az orvosi vizsgálat elengedhetetlen, ha régóta tart nálunk ez a dolog.
Az ételallergia:
Az ételintolerancia:
A legnagyobb különbség ételallergia és intolerancia között az, hogy az allergiát az immunrendszer, az intoleranciát pedig az emésztőrendszer váltja ki.
Ételallergia és ételintolerancia leggyakrabban az alábbi élelmiszerektől alakulhat ki:
Mindkettő gyakran jár hasonló tünetekkel, mint például hányingerrel, emésztési problémákkal, gyomorfájdalmakkal. A legfontosabb, hogy próbáljunk odafigyelni szervezetünk minden apró jelére, hogy elkerüljük a rosszullétet:
Ha ezekre odafigyelünk, akár hosszú évekig tartó panaszaink is enyhülhetnek, vagy akár meg is szűnhetnek.
Ide kattintva tovább olvashatsz!
Megosztás a facebookon