Ételallergia vagy ételintolerancia

Elég gyakran olvashatunk vagy hallhatunk arról, hogy sokaknak nem megfelelő módon reagál szervezetük egy-egy étel fogyasztása után. Ezek az általában negatív reakciók azonban nem feltétlenül ételallergiára utalnak, sokkal lehetségesebb, hogy ételintoleranciáról beszélünk.

Sokan összekeverik a kettőt, ám az ételallergia sokkal veszélyesebb, mint az ételintolerancia. Szervezetünk reakcióit figyelve ki tudjuk találni, hogy miről van szó, mindenesetre az orvosi vizsgálat elengedhetetlen, ha régóta tart nálunk ez a dolog.

Az ételallergia:

  • Általában hirtelen tör ránk,
  • Már egészen kis adagoktól is rosszul reagál szervezetünk,
  • Minden egyes alkalommal előfordul, ha az adott ételt fogyasztjuk,
  • Akár életveszélyessé is válhat.

Az ételintolerancia:

  • Általában fokozatosan erősödő tünetekkel jelentkezik,
  • Gyakran csak akkor okoz problémát, ha sokat és/vagy sokszor eszünk az adott ételből és
  • Nem feltétlenül válik életveszélyessé.

A legnagyobb különbség ételallergia és intolerancia között az, hogy az allergiát az immunrendszer, az intoleranciát pedig az emésztőrendszer váltja ki.

Ételallergia és ételintolerancia leggyakrabban az alábbi élelmiszerektől alakulhat ki:

  • mogyoró,
  • csonthéjasok – mint például a dió,
  • halak,
  • kagyló,
  • tej,
  • tojás,
  • szója,
  • búza.

Mindkettő gyakran jár hasonló tünetekkel, mint például hányingerrel, emésztési problémákkal, gyomorfájdalmakkal. A legfontosabb, hogy próbáljunk odafigyelni szervezetünk minden apró jelére, hogy elkerüljük a rosszullétet:

  • Írj naplót arról, hogy az elfogyasztott étel milyen reakciókat váltott ki szervezetedből.
     
  • Állj le bizonyos ételek fogyasztásával, hogy megtudd, melyik élelmiszer okozhatta a problémát.
     
  • Cseréld le a finomított élelmiszereket egészségesebb megfelelőikre. Ahogy fent is írtuk, a búza az egyik leggyakoribb élelmiszer, amitől allergia vagy intolerancia alakulhat ki, így a búzalisztből készült tésztádat cseréld például a Fitthin Paleo lenmagos vagy tökmagos tésztánk valamelyikére.
     
  • Tudatosan étkezz, próbáld meg elkerülni azokat az ételeket, amelyek beindítják szervezetedben a negatív reakciókat.
     
  • Mindig ellenőrizd, milyen tápanyagból mennyit tartalmaz egy adott termék.
     

Ha ezekre odafigyelünk, akár hosszú évekig tartó panaszaink is enyhülhetnek, vagy akár meg is szűnhetnek.

Ide kattintva tovább olvashatsz!

Ajánló
Kommentek
  1. Én