32. heti recept - Ünnepeld Augusztus 20-át a Fitthin Paleo tésztánkkal

Augusztus 20-a Szent István király ünnepe, az Új kenyér ünnepe. Tökéletes nap egy családi vacsorához, sőt ha még az idő is úgy engedi, nem kell teljesen a konyhába visszavonulnunk. Késő délutáni program lehet az egész család számára egy meghitt grillezés a kertben vagy valahol kint a szabadban, így biztosan nem maradunk le az ünnepi tűzijátékról sem.

Családi étkezés révén ez alkalommal a Fitthin Családi kiszerelésű Paleo tökmagos tésztánkat választottuk ki a recepthez.
 


Fitthin Paleo tökmagos csőtészta pirítva, grillezett zöldségekkel és csirkemellel:

Hozzávalók 5 adaghoz (1 csomag 5x55 g):

Pirított tészta (köret):

Grillezett csirkemell:

  • 250–300 g csirkemell
  • olívaolaj
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • fekete bors (őrölt)
  • szerecsendió (őrölt)
  • koriander (őrölt)
  • bazsalikom
  • pirospaprika
  • chili ízlés szerint

Grillezett zöldségek:

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 1 nagyobb cukkini
  • 2–3 darab paprika
  • 2–3 darab paradicsom
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • bors
  • kakukkfű

 

Elkészítés:

Csirkemell:

  1. A csirkemellet egyforma szeletekre vágjuk fel.
     
  2. Készítsük el a hús pácát: egy kevés olívaolajba tegyünk ízlés szerint sót, borsot, szerecsendiót, koriandert, bazsalikomot, pirospaprikát és chilit. A fokhagymát adjuk hozzá préselve, egy kisebb fej vöröshagyma felét pedig apróra kockázva.
     
  3. A pácba tegyük bele a csirkemell szeleteket, forgassuk össze és tegyük a hűtőbe 1 órára.

Zöldség:

  1. A padlizsánt, cukkinit és a paprikát miután megmostuk, vágjuk fel hosszában, vagy szeleteljük karikákra. A paradicsomot és a lilahagymát szintén megtisztítás után vágjuk vastagabb karikákra.
     
  2. Egy kevés olajba tegyünk ízlés szerint sót, borsot és kakukkfüvet. Kenjük meg vele a zöldségszeleteket és hagyjuk pihenni fél órát a hűtőben.

Tészta:

  1. Amíg a hús és a zöldségek a hűtőben vannak, előírás szerint sós vízben főzzük ki a Fitthin Családi kiszerelésű Paleo tökmagos csőtésztánkat. Ne várjuk meg azonban, hogy teljesen megfőjön a tészta.
     
  2. Csepegtessük le róla a vizet.
     
  3. Olívaolajhoz adjunk hozzá ízlés szerint apróra vágott fokhagymát, borsot és rozmaringot.
     
  4. Forgassuk össze a tésztával és egy serpenyőben és pár percig pirítsuk.

 

Ha az időjárás engedi, menjünk ki a kertbe és grillen süssük készre a pácolt húst a zöldségekkel, ha nem, serpenyőben sütve is elkészül a tökéletes ünnepi, családi vacsora.

A grillezett csirkemell szeletek és a zöldségek mellé tálaljuk a pirított Fitthin Családi kiszerelésű Paleo tökmagos tésztánkat is.

Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánunk!

A teljes cikket itt találod!

Az 5 legrosszabb dolog, ami a tésztánkkal történhet

Minden nő – és olykor a férfiak – életében eljön az a pillanat, amikor meg kell tanulniuk főzni. Kinek az édesanyja, kinek a nagymamája segít elindulni ezen az úton. De sokan akadnak, akik egyedül próbálnak nekivágni ennek a feladatnak. Egy biztos, minden kezdet nehéz, de vannak dolgok, amikre mindig oda kell figyelni, amikor a konyhában tevékenykedünk.

Mai cikkünkben az 5 legrosszabb esetet soroltatjuk fel, ami megtörténhet velünk tésztafőzés közben:
 

  1. Leejtett tésztás zacskók: Mindenkivel előfordult már, hogy rosszul fogta meg a zacskót és a polcról leemelve az összes tészta a földön landolt. Egyszerű eszközökkel azonban az ilyen balesetek könnyen kiküszöbölhetők. Elég egy csipesz a nyitott rész lezárásához, vagy egy zárható tetejű doboz, tésztánk így nem vész kárba már a főzés elkezdése előtt.
     
  2. Nem főtt meg a tészta: Bármennyire is éhesek vagyunk, célszerű megvárni, amíg a tészta teljesen – vagy ízlésünknek megfelelően megfő, mert nincs rosszabb, amikor ropog a tészta a fogunk alatt.
     
  3. Túlfőtt: Ha sokáig hagyjuk főni a tésztát, teljesen szétfőhet, és odaég az edény aljára, így ugrott az aznapi ebédünk/vacsoránk.
     
  4. Sós/sótlan: Talán ezt a legkönnyebb elhibázni, ám idővel kitapasztaljuk, hogy mennyi vízbe, mennyi tésztához mennyi a megfelelő adag só, amivel se íztelen, se túl sós nem lesz a tészta. Ha mégis elhibázzuk, a hozzá készített szósszal kompenzálhatjuk ezt.
     
  5. Túl sokat készítettünk: Ami nem feltétlenül akkora katasztrófa, ha a hozzá készült pl. szószból is legalább annyi van, mint tésztából. Így marad későbbre is, esetleg másnapra ebédhez. Ha viszont nem elég a hozzá készült feltét, hajlamosak vagyunk bent felejteni a hűtő hátuljában a megmaradt tésztánkat, ami csak megromlik 1-2 nap alatt és dobhatjuk ki.
     

A Fitthin Diétás durum száraztésztáink és a Fitthin Paleo tökmagos és lenmagos tésztáink többek között ezt a problémát is könnyedén kiküszöbölik. Hiszen előre kimért adagjaival (55 g) biztos, hogy nem készítünk túl sok tésztát magunknak. A túlevés veszélye sem fenyeget minket, ami nem utolsó szempont egészségünk megőrzése érdekében.

Ha elolvassuk az elkészítési javaslatot, odafigyelünk főzés közben, akkor idővel és gyakorlással mi is tökéletes tésztát tudunk készíteni.

Olvass tovább itt!

A paleo diéta előnyeiről és hátrányairól

A paleo diétáról rengeteget hallottunk, olvastunk már. Különböző elnevezései és a kivitelezésbeli eltérések miatt nincs hivatalosnak tekinthető változata.

Bárhogy is nevezzük, a paleo diéta legfőbb lényege a finomított és feldolgozott ételek életünkből való teljes kiiktatása. Az étrendben a tartósítószerektől, ételszínezékektől, állományjavítóktól és sok más, szervezetünkre káros anyagoktól próbáljuk tudatosan megóvni szervezetünket. Ez az életmódirányzat az ősember vadászó-gyűjtögető életmódját veszi alapul, így gluténtől, laktóztól, gabonaféléktől mentes étrend.
 

A paleo diéta előnyei:

  • Megelőzhetjük vele korunk egyes népbetegségeit. A cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri problémákat és az autoimmun betegségeket.
     
  • Kevesebbszer érezhetjük magunkat éhesnek a bevitt tápanyagok minősége és mennyisége miatt. Mivel a húsok sok ideig eltelítenek, nem érezzük a késztetést az evésre, túlevésre.
     
  • Rövidebb időn belül látványosabb fogyást érhetünk el a finomított és feldolgozott ételek teljes kizárása miatt.
     
  • Rengeteg újfajta receptet találhatunk ebben a témában.
     
  • Egy kis szemfülességgel nem is kell teljesen lemondanunk bizonyos ételekről, elég csak helyettesíteni azokat a megfelelő alapanyagokból készült változatával. Ilyen például a Fitthin Paleo tökmagos és lenmagos száraztésztáink bármelyike. Mivel magvakból készült liszteket veszünk alapul a tészta elkészítésekor, fogyasztása tökéletesen beleillik ebbe az étrendbe.
     

A paleo diéta hátrányai:

  • Bizony vannak olyan zöldségek – ilyenek a hüvelyesek: bab, borsó stb. – amik alapvetően nem számítanak egészségtelennek, ebben az étrendben mégis le kell mondanunk róluk, magas lektin tartalmuk miatt, mert túlzott fogyasztásuk károsíthatja az emésztőrendszert.
     
  • A megfelelő minőségű ételek beszerzése sokszor elég költséges lehet, így ez az életmód nem mindig pénztárcabarát.
     
  • Hatalmas odafigyelést igényel. Egyes ételeket, amiket eddig ettünk megvonunk magunktól. Ezért meg kell bizonyosodnunk róla, hogy a vitaminok és ásványi anyagok pótlása megfelelő legyen.
     
  • Emiatt azonban sokszor étrend-kiegészítőt kell szednünk a napi étkezések mellett, ami ugyancsak költséges lehet.


Aki paleo étrendre vált, annak kitartónak kell lennie elhatározása mellett. Ezt érdemesebb életmódként és nem diétaként felfogni. Aki elszántan csinálja ezt az életformát, annak nem is jelent problémát az átállás, az eddig fogyasztott ételek elhagyása vagy helyettesítése sem.

Kattints ide a teljes cikkért!